Купить детский трикотаж в Киеве, УкраинаКупить детский трикотаж в Киеве, Украина

Криза 3 років у дитини: скільки триває та як пережити

30.01.2023

Вашого карапуза немовби підмінили: ще недавно він був добрим і ласкавим, а сьогодні ви переживаєте кризу 3 років у дитини.

Щоб ви не запропонували своєму малюкові, він поводиться занадто зухвало. Хоче жити лише за власними правилами й намагається зробити так, щоб усі вдома прислухалися лише до його бажань.

Сьогодні Демі розповідає, як зрозуміти, що ви зіткнулися з кризою та яку лінію поведінки обрати батькам, щоб якнайшвидше з нею розпрощатися.

Ознаки кризи 3 років у дитини

З чим пов'язана криза

Примхлива поведінка дитини, яка до цього була справжнім янголятком, стає справжньою несподіванкою для багатьох молодих батьків.

Однак не варто приймати це на свій рахунок: криза 3 років пов'язана з тим, що в цьому віці якраз закінчується період, коли малюк на 100% залежить від мами.

У карапуза починає формуватися власна воля та думка, він прагне трохи відокремитися від батьків. Криза трьох років пов'язана з банальним бажанням самоствердження та пошуку свого «Я».

Крім цього, на настання складного періоду можуть вплинути:

  • Особливості темпераменту вашої дитини: наприклад, холерики та меланхоліки переживають цей період у гострій формі, ніж флегматики та сангвініки.
  • Проблеми зі здоров'ям теж можуть призвести до появи невластивих карапузу раніше реакцій.
  • Авторитарне виховання та ігнорування бажань дитини можуть стати одним із найпоширеніших факторів, що впливають на появу кризових змін у поведінці.
  • Гіперопіка також може стати каталізатором і призвести до того, що дитина починає бунтувати, намагаючись стати більш самостійною.

Як проявляється криза 3 років у дітей

Ознаки кризи 3 років у дитини

Кожну молоду сім'ю турбує питання, коли починається криза 3 років у дитини. Тут все індивідуально, так що не варто чекати, що цей складний етап почнеться, тільки-но вашому сонечку виповниться 3 роки. Багато що базується на індивідуальних рисах характеру та особливостях розвитку кожного карапуза.

Як правило, перші ознаки можуть дати знати у період від 2,5 до 3,5 років.

Розберімося, як проявляється криза 3 років у дитини:

  • «Тільки не так, як батьки»

Крихітка робить все всупереч не тільки бажанням батьків, але також і своїм власним.

Так вона може відмовитися їсти, коли їй це хочеться з однієї простої причини: дорослі самі попросили дитину про це.

Спробуйте інакше: запитайте у маленького бунтаря, коли саме він буде їсти.

  • «Ні та й годі!»

Ваше чадо стає надмірно норовливим: протестує проти нав'язуваного йому способу життя і вдає, що зовсім не чує своїх батьків.

Тут можна спробувати перемкнути увагу карапуза на якесь інше заняття, а через деякий час знову повернутися до колишнього питання.

  • «Я все вирішив сам!»

Ви, напевно, вже стикалися з тим, що малюк відмовляється щось робити. Причому робить так не тому, що йому це категорично не подобається, а тому, що вже сам вирішив по-іншому.

Наприклад, карапуз хоче з'їсти яблуко. Але яблука немає, і мама пропонує заміну – персик. Малеча дуже любить персики, навіть більше, ніж яблука. Але відмовляється брати персик тому, що цю їжу запропонувала його мати, а не він сам це вирішив.

В цьому випадку вам достатньо трохи почекати, і сонечко попросить те, що ви недавно йому пропонували.

  • «Не заважайте, я сам»

Причому часто таке трапляється у ситуації, де карапуз не має жодного уявлення, як саме потрібно вчинити. 

Звісно, мамі простіше зробити все самостійно. Проте варто дозволити карапузу зробити це без допомоги дорослих і похвалити його у разі удачі.

  • «Малюк-бунтар»

Ще один з характерних симптомів кризи 3 років у дитини — малеча постійно влаштовує безпричинні істерики.

У такій ситуації батькам варто перечекати, а потім спокійно пояснити маленькому шибенику, як треба було вчинити.

  • «Ламати не будувати»

Іграшки, які раніше були улюбленими, тепер страждають від нападів агресії. Наприклад, ви помітили, що син чи донька рве книжки на дрібні шматочки.

Спробуйте направити невгамовну енергію в інший напрям: запропонуйте замість корисних книжок порвати старі, нікому не потрібні журнали.

  • «Я тут головний»

Малюк намагається виявляти характер й утвердитися як лідер та особистість.

Вже зіткнулися з цим? Ви можете поступатися малюкові в якихось дрібницях, але бути наполегливими там, де йдеться про важливе (наприклад, його здоров'я та безпека).

Симптоми кризи 3 років у дитини

Особливості кризи у хлопчиків та дівчаток

Напевно, ви чули про те, що ця криза має свої особливості прояву, залежно від статі дитини.

Дійсно, хлопчики та дівчатка по-різному переживають цей період. Однак ви повинні не забувати про те, що багато нюансів поведінки можуть бути продиктовані не статтю дитини, а її темпераментом, фізичним станом та психологічним кліматом у сім'ї.

Криза 3 років у хлопчиків

Характерні ознаки кризи 3 років у хлопчиків:

  1. Упертість, бунтарство та свавілля — найпоширеніші кризові зміни характеру.
  2. Хлопчаки у цьому віці трохи відстають у мовному розвитку. Нездатність пояснити батькам свої бажання та емоції призводять до спалахів агресії.
  3. Потреба бути в постійному русі й активно досліджувати навколишній світ часто призводять до того, що карапуз ламає іграшки або інші предмети.

Криза 3 років у дівчаток

Криза 3 років у дівчаток проявляється таким чином:

  1. Крихітка стає більш плаксивою та дратівливою.
  2. Дівчатка легше, ніж хлопчики, засвоюють інформацію на слух. Тому якщо дитина десь почує нові слова, у тому числі лайку, вона охоче використовуватиме це під час спілкування. Особливо якщо помітить негативну реакцію батьків.
  3. Дівчатка частіше страждають від перепадів настрою, демонструючи емоційну збудливість та впертість.

Коли починається криза 3 років у дітей

Що робити і як пережити кризу 3 роки у дитини

Зіткнувшись з переліченими вище симптомами, ви напевно хочете з'ясувати, скільки триває криза 3 років у дитини.

Тут не може бути однозначної відповіді, тому що на це впливають характер та особливості виховання карапуза, а також ті зусилля, які ви докладатимете, прагнучи скоріше пройти непростий етап. Найчастіше ситуація стабілізується ближче до 4-х років.

Щоб полегшити цей час, ми підготували вам універсальні поради, як пережити кризу 3 років у дитини:

  • Будьте гнучкими та дозволяйте своєму крихітці більше, ніж раніше. Однак з розширенням прав не забудьте дати зрозуміти, що це збільшує й обов'язки.
  • Дайте карапузу більше самостійності.
  • Будьте твердими та встановіть чіткі межі там, де це потрібно.
  • Постарайтеся непомітно відвернути увагу малюка на якусь нейтральну тему, якщо ви помітили, що незабаром розпочнеться черговий спалах упертості чи агресії.
  • Коли син чи донька зляться, не варто чекати на те, що вони миттєво зреагують на ваше прохання. Дайте їм час заспокоїтися.
  • Розмовляйте з малюком, як із рівним.
  • Не забувайте показувати карапузу, як сильно його любите, попри всі наявні між вами розбіжності.
  • Подбайте про комфорт вашого сонечка. Поцікавтеся, що він хоче та що йому потрібно. Таким чином ви дасте зрозуміти, як сильно ви його любите. Не забудьте побалувати малюка, купивши нову бажану іграшку або оновивши гардероб якісним дитячим одягом із комсомольського трикотажу. Так, в асортименті ТМ Демі є зручний та практичний одяг для хлопчиків, у якому ваш активний та допитливий син із задоволенням гратиме та гулятиме з батьками. Для маленьких принцес ми приготували стильний та красивий одяг для дівчаток. У них ваша маленька модниця буде самою привабливою!

Скориставшись усіма цими порадами від DemiBaby, ви чітко знатимете, що робити, зіткнувшись із кризою 3 років у дитини!

Поради доктора Комаровського, як подолати кризу 3 роки

Відомий український педіатр Комаровський знає, що робити, якщо у дитини криза 3 років:

  1. Виробіть єдину лінію поведінки. Наприклад, якщо мама забороняє їсти багато солодкого, то тато має підтримувати маму й також забороняти це дитині. При цьому завжди обґрунтовуйте свою лінію поведінки, щоб крихітка розуміла, чому вводяться ті чи інші обмеження.
  2. Також під час кризи 3 років у дитини Комаровський рекомендує не порівнювати своє чадо з іншими дітьми, інакше це може підірвати самооцінку.
  3. Не піддавайтеся на провокації та істерики свого карапуза. Він може поводитися так щоразу, коли йому заманеться маніпулювати вами.
  4. Умійте вислухати чужу думку. Навіть якщо ця думка походить від трирічного сина чи доньки. Якщо ви не зможете вступити з дитиною в діалог і зрозуміти її позицію, навряд чи вона буде прислухатися до ваших прохань.
  5. Не будьте агресивними. Як би не поводився ваш малюк, зайва емоційність з вашого боку може спровокувати аналогічну реакцію малечі. Будьте терплячими та доброзичливими.

Що робити при кризі 3 років у дитини

Які книги рекомендують психологи під час кризи 3 років

Ми підготували для вас добірку книг, які допоможуть легше пережити кризу 3 років у дитини:

  • Юлія Василькіна «Що робити, якщо у дитини криза трьох років»
  • Аліна Алексанянц «Життя без істерик. Як подолати кризу 3 років?»
  • Світлана Арсентієва «Записки самостійної дитини»
  • Людмила Петрановська «Таємна опора»

Інформація, яка наводиться у цих книгах про кризу 3 років, допоможе батькам краще зрозуміти своє чадо, навчитися вибудовувати з ним діалог та вміти зберігати спокій у скрутній ситуації.

Пам'ятайте: цей неприємний період незабаром залишиться в минулому. Й у ваших руках зробити так, щоб малюк, як і раніше, почував себе найважливішим і найулюбленішим, довіряв вам і прислухався до ваших порад.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!

Купити дитячий трикфотаж в Києві, УкраїнаКупити дитячий трикфотаж в Києві, Україна
Читайте також в нашому блозі
Фабрика дитячого одягу в Україні

Фабрика дитячого одягу в Україні

5182 25.10.2022

Ще зовсім недавно для того, щоб купити своєму чаду якісні та зручні речі, мамам потрібно було придбати вироби європейського виробництва.