Купить детский трикотаж в Киеве, УкраинаКупить детский трикотаж в Киеве, Украина

Як правильно сповивати новонародженого в картинках покроково

28.02.2023

Сповивання новонародженого — обов'язкова частина догляду за вашим карапузом. Хоча багато сучасних матусь відмовляються від сповивання, така процедура має цілу низку вагомих переваг.

Загорнувши малюка у пелюшку, немовля стає більш захищеним, так що ви можете не турбуватися про те, що маленька людина випадково поранить себе.

Перебуваючи в теплому коконі з м'якої тканини, ваше чадо буде почувати себе спокійно та затишно. Так, ніби досі перебуває в утробі матері.

Прочитавши нашу статтю, ви можете зрозуміти всі плюси та мінуси сповивання та прийняти правильне рішення, чи потрібно це вашій дитині.

Яку обрати пелюшку

Навіть якщо ви не плануєте загортати малюка в тканину так, як це робили раніше наші батьки, без пелюшки все одно не обійтися.

Ви можете викласти маленьку людину на диван або ліжко, попередньо застеливши їх пелюшкою.

  • По-перше, так буде гігієнічніше.
  • По-друге, знижується ризик забруднити поверхню.

А тепер про те, які пелюшки потрібні для новонародженого для сповивання. Вони мають бути:

  1. Зшиті з натурального екологічного матеріалу. Ця тканина постійно контактуватиме з чутливою шкірою немовляти. Отже, потрібно мінімізувати ризик появи алергії чи подразнення;
  2. Добре абсорбувати вологу та пропускати повітря;
  3. Бути теплоощадними, тому що в цьому молодому віці у карапуза ще не налагоджені всі процеси терморегуляції;
  4. Виготовлені з м'якого та приємного до тіла матеріалу, з добре обробленими краями;
  5. Бути міцними та здатними витримати часті прання, а також швидко висихати після них;

Під усі ці характеристики відмінно підходить комсомольський дитячий трикотаж Демі — полотно, з якого виходять затишні, акуратні та приємні до тіла пелюшки.

Так, ви можете придбати вироби із ситцю, фланелі, бавовни, начосу (футера), куліра, інтерлоку та ін. Кожна тканина має свої характеристики. Наприклад, тонкі пелюшки з ситцю відмінно підходять на літо, а в холодну пору року краще загорнути крихту в щільну тканину за типом куліра або інтерлоку.

Що стосується розміру пелюшки для сповивання новонароджених, то її вибір залежить від віку та зростання вашого янголятка:

  • Для найменших дітей підійдуть моделі 40х40 см.
  • Середній розмір — це 70х70 см. Також у цій категорії зустрічаються моделі 90х120 см.
  • Найбільші розміри — 120х120 см.

Навіщо сповивати дитину на ніч

Сповивання на ніч відіграє вагому роль у комфортному відпочинку та здоровому сні вашого немовляти:

  1. Мимовільні рухи ручок і ніжок можуть розбудити дитину. Загорнувши малюка в дитячий трикотаж, малюк спатиме набагато міцніше.
  2. Коли ручки та ніжки зафіксовані, у немовляти менше можливостей випадково подряпати себе або травмувати якимось іншим чином.
  3. Пелюшка може запобігти розвитку простудних захворювань та проблем зі шкірою.
  4. Сповивання дозволяє зберегти тепло.
  5. Якщо ви — мама недоношеної дитини або у вашого чада є вроджені патології кінцівок, тоді цей метод є обов'язковим заходом, спрямованим на розв'язання проблем зі здоров'ям.

Як правильно сповивати новонародженого?

Як правильно сповивати новонародженого

Спочатку підготуйте все необхідне: самі пелюшки та місце, де ви це робитимете.

  • Перед використанням пелюшки, її бажано прокип'ятити й випрасувати з обох боків. Це виключає появу на ніжній шкірі немовляти різних алергічних реакцій та пролежнів.
  • Оптимальним місцем для сповивання вважається спеціальний пеленальний стіл, висота якого дозволить мамі швидко та без особливих фізичних зусиль сповивати своє чадо. Якщо обрати надто низьку або занадто високу модель, то у матусі швидко втомлюватимуться руки та спина. Оптимальні параметри такого столика: ширина — 75 см, висота — 85 см, глибина — 55 см. Звичайно, якщо ви самі висока або низька, ці розміри потрібно коригувати під свій зріст.
  • Сповивати дитину необхідно в теплому приміщенні без протягів. Будь-яке переохолодження здатне викликати застуду та завдати батькам масу клопоту.
  • Перед сповиванням дитину слід ретельно вимити. Після цієї гігієнічної процедури не забудьте надіти на крихітку затишний та теплий одяг для новонароджених трикотажної фабрики DemiBaby. Наприклад, сорочечки із запахом на грудях. Уникайте моделей із запахом на спині, тому що зав'язочки в цьому місці можуть заважати комфортному відпочинку вашого чада.

Способи сповивання новонародженого та їх алгоритм

Схема сповивання новонародженого алгоритму

Багато матусь відмовляються від сповивання тому, що їм знайома тільки одна техніка, коли немовля загортають у тканину «солдатиком» — настільки рівно притиснуті його ручки та ніжки.

Однак, крім цієї техніки, існують кілька інших, серед яких ви певно можете підібрати те, що краще підходить вашому янголятку.

Закрите сповивання

Це якраз вищезгадана техніка «солдатиком» або, як її ще називають, туге сповивання.

Якщо ви оберете сповивання новонародженого закритим способом, то в цьому випадку пелюшка максимально щільно прилягатиме до тіла малюка. Так, наче ваше чадо знаходиться у своєрідному коконі без можливості рухати своїми кінцівками. Руки та ноги мають бути повністю випрямлені.

На цей час закрите сповивання новонародженого вважається не фізіологічним: погіршується кровообіг, вище ризик перегріву або порушення дихання.

Таку техніку варто практикувати в окремих випадках для неспокійних дітей.

Вільне сповивання

Цей спосіб на порядок кращий за попередній, тому що не несе будь-яких ризиків для здоров'я.

У цьому випадку крихітку загортають у нетугий «конвертик», зовні знаходиться лише голова. Усередині «конвертика» дитина може трохи ворушити ручками та ніжками. Цілком випрямляти ноги не потрібно: вони повинні перебувати в розслабленому положенні.

Сповивання з вільними ніжками

Педіатри рекомендують використовувати сповивання з вільними ніжками при різних дефектах кістково-м'язової системи новонародженого. У цьому випадку малюк лежить у положенні «жабка» із зігнутими та трохи відведеними убік ніжками.

Оскільки цей спосіб залишає ноги частково зовні пелюшки, подбайте про те, щоб вони не замерзли. Для цього надягніть на малюка зручні повзунки для новонароджених із широкою гумкою.

Сповивання за допомогою мішка

Цей спосіб є ще одним різновидом вільного сповивання.

І, якщо в першому варіанті ми повністю загортаємо малюка у вільний кокон, при сповиванні з мішком ручки дитини залишаються зовні.

З оглядом на те, що цей мішечок виходить досить просторим, ми рекомендуємо замінити сорочечку на трикотажні боді для новонароджених ТМ Демі. У них ви точно будете впевнені в тому, що спинка карапуза закрита й він не замерзне. Залежно від сезону, ви можете вибрати боді у вигляді майки, футболки або з довгим рукавом.

Сповивання дитини за і проти

Старше покоління, напевно, агітує вас загорнути немовля в затишну пелюшку, а подруги чи блогери радять відмовитися від цього застарілого методу.

Тож які за і проти сповивання?

Коротко перерахуємо плюси, які вже згадували раніше:

  • Здоровий сон;
  • Корисно для дітей, які страждають від дисплазії та інших захворювань кістково-м'язової системи;
  • Зниження ризику травмувати себе;
  • Комфорт, немов крихітка все ще знаходиться у мами в животику;
  • Необхідний захід для недоношених немовлят.

А тепер про мінуси:

  • Неможливість відрегулювати температуру, так що маленька людина ризикує перегрітися. А все це може призвести до появи попрілостей чи шкірних захворювань.
  • При тугому сповиванні тіло перебуває у неприродному положенні.
  • Більш повільний фізичний та емоційний розвиток через неможливість повноцінно пізнавати навколишній світ.
  • Підвищений ризик синдрому раптової дитячої смерті, якщо дитина спить на животі.

Як не можна сповивати новонародженого

Ми вже перерахували вам основні мінуси сповивання новонародженого. А тепер зупинімось на тому, як і коли не можна сповивати вашого карапуза:

  • Відмовтеся від тугого (закритого) сповивання. Найчастіше від нього більше шкоди, ніж користі.
  • У жодному разі не закутуйте немовля в тканину під час літньої спеки або коли у дитини підіймається температура.

У якому віці можна перестати сповивати дитину

У якому віці можна перестати сповивати дитину

Рано чи пізно навіть найвідданіші шанувальники цієї техніки замислюються про те, як відучити дитину від сповивання.

Перші 2-3 місяці життя малюки краще сплять із зафіксованим кінцівками. Загалом ми не рекомендуємо сповивати дитину довше 7-8 місяців або того моменту, коли карапуз навчиться самостійно перевертатися.

То як же відучити дитину спати без сповивання?

  1. Якщо ви сповивали досить туго, з кожним днем робіть «конвертик» вільнішим.
  2. Дістаньте з «конвертика» ручки та дайте немовляті кілька днів на те, щоб звикнути спати в такому положенні.
  3. Замінюємо пелюшку на легкий плед або акуратно прибираємо пелюшку після засинання. Все готово!

Тепер ви знаєте все про те, як правильно сповивати малюка, навіщо це потрібно та в яких випадках від цього краще відмовитись. Дотримуючись цих рекомендацій, ваше чадо зростатиме міцним та здоровим, а догляд за ним не складатиме особливих труднощів.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями!

Купити дитячий трикфотаж в Києві, УкраїнаКупити дитячий трикфотаж в Києві, Україна
Читайте також в нашому блозі
Фабрика дитячого одягу в Україні

Фабрика дитячого одягу в Україні

4607 25.10.2022

Ще зовсім недавно для того, щоб купити своєму чаду якісні та зручні речі, мамам потрібно було придбати вироби європейського виробництва.